Elektrische scooter

Elektrische scooter

Met de stijgende benzineprijzen merken wij een sterke toename naar de vraag van elektrische scooters. De populariteit van de elektrische scooter is het laatste jaar dus enorm gestegen. In verhouding met de automarkt worden er in verhouding meer elektrische scooters dan elektrische auto’s verkocht. En wist je dat er vanaf 2025 alleen nog maar elektrische scooters verkocht mogen worden? Hoog tijd om dus meer te weten te komen over de elektrische scooter.

De voordelen van een elektrische scooter op een rij

  • Start makkelijk. Bij een elektrische scooter zal je minder start problemen ondervinden bij koud weer. Minder koukleumen dus.
  • Minder onderhoud. De motor van een elektrische scooter heeft veel minder bewegende delen ten opzichte van een ‘gewone’ benzine motor. Ben jij zuinig op je accu? Dan zul je dus veel minder onderhoud nodig hebben. Uiteraard blijft onderhoud aan de banden en remschijven wel onverminderd belangrijk.
  • (veel!) minder verbruikskosten. Ik hoef jullie niet te vertellen dat de benzine inmiddels een recordbedrag heeft bereikt. Elektrisch rijden zal dus al heel snel veel schelen in je portemonnee omdat je niet meer hoeft te tanken. Hoe meer je rijdt, hoe voordeliger de elektrische scooter is.

Zie onderstaande tabel voor een duidelijk overzicht

 

Benzine scooter

Elektrische scooter

100 km rijden

€4.86*

€0.30

*Gebaseerd op een scooter die gemiddeld 1 op 40 rijdt en met een benzine prijs van €1.95.

Naast de voordelen zijn er ook nadelen die ik ook graag vertel

  • Beperkte actieradius. Een scooter met een volle benzine tank heeft gemiddeld een bereik van 200km t.o.v. 90km van een elektrische scooter. Dat is dus een behoorlijke vermindering. Maar als jij niet meer dan 90 km per keer rijdt, zonder tussentijds opladen, is dat geen enkele belemmering. En tegenwoordig worden de accu’s razendsnel doorontwikkeld waardoor de capaciteit snel zal verbeteren.
  • Vervangen van de accu. In tegenstelling tot een benzine motor moet een accu op een goed moment vervangen worden. Dit kost een paar honderd euro. De levensduur van de accu’s is in de laatste jaren gelukkig wel sterk toegenomen.
  • Duurder in aanschaf. Gemiddeld kost een benzine scooter €2000,- en een elektrische scooter €2400,-. Het verschil van gemiddeld €400,- verdien je wel snel terug doordat je niet meer hoeft te tanken!

Met deze basiskennis kunnen wij ons voorbereiden op een nieuw tijdperk. Een tijdperk zonder benzine luchten, die wij eigenlijk best zullen gaan missen 😊!